Pij kawę jak Włoch

Poza smacznym jedzeniem, zabytkami i wielką modą Włochy kojarzą się także z dobrą kawą. Już od XVII wieku mieszkańcy Pówyspu Apenińskiego często i chętnie piją ten napój. Szacuje się, że roczne spożycie to około 5,9 kg na osobę, co dawałoby im 12. miejsce na świecie pod względem ilości wypijanej kawy. Według sondażu przeprowadzonego przez Consorzio Promozione Caffè 96,5% Włochów przynajmniej od czasu do czasu pije napoje kofeinowe. Jak i kiedy pije się kawę w Italii? Dowiecie się tego w tym artykule.

espresso

Kiedy pije się kawę?

Większość Włochów zapewne zgodziłaby się, że najważniejszą filiżanką kawy jest ta pierwsza, pita zaraz po przebudzeniu. W domu najczęściej będzie to espresso przygotowane w tradycyjnej moce, wypijane na pusty żołądek lub po słodkim śniadaniu. Niektórzy wybierają poranne cappuccino w barze, podawane samodzielnie (i wtedy traktowane jako śniadanie) lub w towarzystwie rogalika czy innej słodkiej przekąski.

Kawę często pije się również po obiedzie (słynna caffè dopo pranzo), wtedy jednak jest to zawsze espresso w małej filiżance. Włosi traktują cappuccino jako mały posiłek i dlatego nie piją go po obiedzie; wielu uważa za to, że espresso jest dobre na trawienie. Wyjątkiem będzie tu ojczyzna kawy z mleczną pianką, czyli Emilia-Romania: tam cappuccino pije się o każdej porze dnia. Oczywiście, tutaj zwyczaje Włochów zmieniają się i coraz więcej osób decyduje się na kawę z mlekiem również w porze obiadowej. Niektórzy miłośnicy kofeiny piją kawę także po kolacji.

Kolejnym momentem dobrym na wypicie kawy jest pausa caffè: popołudniem wychodzi się z uczelni czy biura do najbliższego baru i spędza kilka chwil na ploteczkach z kolegami. Warto zauważyć, że w większości włoskich barów nie da się spędzić wielu godzin, sącząc kawę: są dosyć małe, stolików przeważnie jest niewiele, w związku z tym kawę najczęściej wypija się na stojąco, przy barze, czyli al bancone.

Czytelnikom zdziwionym faktem, że we Włoszech tak często pije się kawę w barze przypominam, że cena filiżanki to najczęściej 50 eurocentów-1 euro, zatem większość Włochów może sobie na tę przyjemność pozwolić.

cappuccino

Jak zrobić kawę?

Najbardziej popularne są dwa typy kawiarki: starsza – napoletana – i jej młodsza siostra –moka, wymyślona w 1933 roku przez Alfonsa Bialettiego. Wyglądają inaczej, ale działają na podobnej zasadzie. Każdy Włoch przyrządza kawę w domu trochę inaczej. Warto zapoznać się z poradami dotyczącymi przygotowywania tego napoju w kafetierze.

Bardzo ważna jest jakość wody: twardą należy przefiltrować. Nie zaleca się używania wody wcześniej przegotowanej. Jednak przede wszystkim należy unikać wypełniana moki gorącą wodą, woda powinna powoli podgrzewać się na kuchence.

Wiele osób ubija kawę łyżeczką, jednak nie powinno się tego robić, należy tylko delikatnie usunąć grudki. Poza tym warto być uważnym i zdjąć kawę z ognia, jak tylko będzie gotowa. Nie wolno dopuścić do zagotowania się napoju. Niektórzy mówią też, że powinno się otworzyć kawiarkę, gdy tylko kawa jest gotowa.

Oczywiście, istnieje także przepis na idealne espresso przeznaczony dla baristów. Woda powinna mieć temperaturę 85-90 stopni, a ciśnienie w ekspresie powinno wynosić 9 barów.

moka

Regionalizmy

Większość z Was na pewno wie, że kiedy we Włoszech poprosimy o kawę, caffè, na pewno dostaniemy espresso. Kiedy chcemy jakiś inny wariant, musimy to wyraźnie zaznaczyć (caffè doppio – podwójne espresso, caffè lungo – z większą ilością wody itp.). Co ciekawe w Trieście, któremu w 2015 roku przyznano tytuł miasta kawy, obowiązuje zupełnie inne nazewnictwo. Espresso nazywane jest „nero”, macchiato to „gocciato”, a cappuccino często skraca się do „capo”.
Tak jak inne włoskie potrawy i napoje, kawa ma swoje regionalne odmiany. Jedną z najciekawszych jest poncz z Livorno (ponce alla livornese). Jest to wersja tradycyjnego brytyjskiego ponczu z herbatą, jednak zamiast ulubionego napoju Anglików używa się bardziej typowej dla Włoch kawy. Pozostałe składniki to rum i skórka cytryny. Napój jest bardzo rozgrzewający i zaskakująco smaczny.

Na południu Włoch, jak wiadomo, bywa gorąco. W Lecce znaleziono sposób na ochłodzenie się kawą. Mowa o caffè in ghiaccio con latte di mandorla, czyli lodowej kawie z mlekiem migdałowym. Niesłodzone espresso wlewa się do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Następnie dodaje się około dwóch łyżek mleka migdałowego, czyli syropu z cukru i migdałów. Ten rodzaj kawy jest niezwykle popularny w Salento (południowej części Apulii).

Caffè in ghiaccio

We Włoszech znajomość obyczajów związanych z jedzeniem i piciem jest niezbędna do zrozumienia kultury kraju. Niewątpliwie spożywanie kawy jest jej bardzo ważną częścią, warto zatem jak najczęściej chadzać do włoskich barów i delektować się tym napojem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *